Iratkozz fel hírlevél szolgáltatásra, és máris részt veszel a nyereménysorsoláson! feliratkozás ▶


kezdőlap ► ápolás ►


Ékszerek ápolása és tisztítása


Pár ötlet és tanács, hogy ékszereid mindig ragyogó fényben pompázzanak


Ha gyakran viseljük ékszereinket (és hát miért ne tennénk), előbb-utóbb tapasztalni fogjuk, hogy bizony azok is ugyanúgy szennyeződnek, mint ruháink, felületük oxidálódik, gyűrűink, nyakláncaink, fülbevalóink elvesztik fényüket, szemet gyönyörködtető csillogásukat. Jó hír, hogy mindez ellen van orvosság, nem kell elszomorodnunk, hiszen nagyon egyszerű, otthon elvégezhető módszerekkel ismét újjá varázsolhatjuk kedvenc kincseinket.

Nagyon drága ékszerek otthoni tisztogatásáról inkább lebeszélnék mindenkit, mert előfordulhat, hogy próbálkozásainkkal nagyobb kárt okozunk bennük, mint gondolnánk. Ezeket mindenképpen célszerű ékszerészhez vinni, akik szakszerűen elvégzik helyettünk ezt a munkát. Ajánlatos elkerülni, hogy igazgyöngyeinket, ásványi köveinket a testápoláshoz használatos krémek, sminkek és parfümök szennyezzék, mert csúnya, nehezen, vagy egyáltalán el nem távolítható foltokat okozhatnak. Sokszor már azzal visszanyerhető ékszereink csillogása, ha folyékony szappanos langyos vízzel, lemossuk, leöblítjük, majd egy száraz gyapjú- vagy szarvasbőr kendővel kifényesítjük őket. Igazgyöngyökből és korallkövekből fűzött láncokat érdemes kétévente újrafűzni, újrafűzetni.

Ha nagyon finom szemekből álló nyakláncot, karkötőt szeretnénk tisztára varázsolni, lógassuk bele őket egy mosogatószeres vízzel teli flakonba, és óvatosan mozgassuk körbe-körbe az edényt, hogy a víz ide-oda járva minden kis résbe bejusson, és eltávolítsa a szennyeződéseket! Utána tiszta vízzel öblítsük le az ékszert, majd száraz fűrészporral töltött dobozkában szárítsuk meg, és a végén egy gyapjú kendővel, vagy egy finom kefével fényesítsük ki őket.

Ezüst tisztításához használhatjuk a régóta jól bevált és közismert fogkrémes kezelést, ehhez egy olcsó termék, lehetőleg normál fehér színű is kiválóan megfelel. A fogkrémben található nagyon finom csiszoló részecskék és a szódabikarbóna kitűnő eredményt fognak produkálni. Használjunk ehhez olyan fogkefét, mely érzékeny fogakhoz készült, a csomagoláson általában „soft” vagy „sensitiv” megnevezés található. Nyomjunk rá egy kis fogkrémet és óvatosan dörzsöljük át ezüst tárgyainkat!

A végén sose felejtsük el tiszta vízzel leöblíteni, majd szárazra törölni az ékszereket!

Egy másik, dörzsölést nem igénylő ezüst tárgy tisztítási módszer a következő: Egy üveg, vagy műanyag tál alját béleljünk ki alufóliával, tegyük rá az ezüst ékszereket, szórjunk a tetejükre egy-két kávéskanál konyhasót, majd öntsünk rá forrásban lévő vizet, amíg két-három ujjnyira be nem fedi kedvenceinket. Ne hagyjuk tovább benne a tárgyakat, mint egy-két perc, mert fátyolossá válhat a felületük. Egyébként szinte magától hihetetlen szép lesz ismét kis kincsünk.

Ezüst tisztításához a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) is remekül megfelel. Készítsünk vízzel higított híg pasztát és a fogkrémhez hasonlóan óvatosan dörzsöljük át a felületet. Mivel a legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát is, a tisztítóhatás nagyon hasonló. Korábban patikában lehetett megvásárolni ezt a szert, manapság már csak az élelmiszerboltok polcain lelhető fel. Csak finomra darált port használj, különben csúnya karcokat okozhatsz! Sárga és vörösréz fényesítéséhez a háztartási boltokban beszerezhető „Sidol” fémtisztító paszta egy jó választás. Pár cseppet kell egy puha kendőre cseppenteni, majd óvatosan, de alaposan átdörzsölni ékszerünk felületét. A tisztítás után mindenképpen keféljük át a felületet egy puha kefével, fogkefével.

Aki nem óhajt kész tisztítószereket használni, kipróbálhatja a következő réztisztító receptet is. 600 ml vízhez adjunk 100 ml 10 %-os ételecetet és egy jó evőkanálnyi konyhasót. Hagyjuk a sót feloldódni és egy puha, szöszmentes nedvszívó kendőt mártsunk a folyadékba, majd kezdjük el polírozni a réz felületét. Egy kicsit tovább tart, mint a "Sidol" kezelés, de általában minden háztartásban található só és ecet, így mindig kéznél van, ha szükséges. Figyelnünk kell azonban, hogy túl sokáig ne tegyük ki a réz felületét az ecet behatásának, mert mérgező, zöldes réz acetát bevonat keletkezhet rajta. Ezt főleg vörösrézből készült konyhai főzőedényeknél tartsuk szem előtt! Ha ilyen zöldes bevonatot találunk edényeinken, inkább ne főzzünk bennük többet!


Hajnalgyöngy a Facebook-on


mai névnaposok

2021. december 04.
Ma Barbara és Borbála névnapja van.

Gratulálok! :-)

Facebook